vrijdag 28 juni 2013

10 Oerd

Zwanewaterduinen (10)
(1987)


Gezicht over de Zwanewaterduinen, ten Noorden van het Kooihûs. De duindoorn (hagedoorn) is helemaal dor en bruin. Waarschijnlijk aangevreten door de rupsen van de bastaardsatijnvlinder(*) die in sommige jaren als een plaag over vooral de kuststrook kan trekken. De duindoorn overleeft wel, hij maakt gewoon nieuwe blaadjes vanuit zijn reserve knoppen: strategie. 

De duindoorn(*), die ongeveer 15 jaar oud wordt en dan zijn standplaats van stikstof heeft uitgeput, is een waardplant voor vele soorten (nacht)vlinders en andere insecten. In de herfst zie je soms dronken spreeuwen als de besjes zijn gaan gisten. De zeer Vitamine C rijke besjes (per gewicht vele malen die van sinasappels) zijn geschikt voor consumptie (lekkere jam) maar het plukken is een strijd. 

Tip: Knip bessenrijke takken af en leg ze in de vriezer: schudden en de besjes laten los. Een kilo bessen op een kilo geleisuiker. Weer eens wat anders dan cranberry compôte.

Ook dit schilderij van Herman, net als het vorige en de volgende (zelfde eigenaren) is ter overname: bij belangstelling stuur je een emailtje.

Lees via de links (*)meer over de bastaardsatijnvlinder en duindoorn.        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten